Cukierki reklamowe typu krówki – jak powstają?

Posted on

Cukierki reklamowe

Cukierki reklamowe

Cukierki  dostępne są w wielu różnych wersjach. Do najpopularniejszych z nich zalicza się krówki, którymi zajadają się osoby w każdym wieku – zarówno dzieci, jak i dorośli. Słodkości te od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród firm, bez względu na ich wielkość czy branżę, w której działają. Do wyboru mamy krówki zarówno naturalne, jak i te o smaku kakaowym, waniliowym, kawowym czy kokosowym. Spotkać można się także z produktami z dodatkiem maku czy orzechów. Za ich wynalazcę uznaje się Feliksa Pomorskiego, który w tego typu słodkościach zasmakował najprawdopodobniej w czasie stażu u swojego wujka w  Żytomierzu, gdzie wyraźne widoczne były wpływy rosyjskiej kuchni, gdzie niezwykle dużą popularnością cieszą się tak zwane ciągutki.Jak krok po kroku powstają cukierki reklamowe typu krówki? W pierwszej kolejności poszczególne składniki są rozpuszczane w kotle i gotowane przez kilka godzin. Następnie gęsta masa jest wylewana na blat, gdzie stygnie i tężeje. Kolejny etap to krojenie jej w kostki i pakowanie. Krówki cięte maszynowo są nieco twardsze, a te, gdzie czynność ta wykonywana jest ręcznie – miękkie i ciągnące się.

Technologia tworzenia produktów, jakimi są cukierki reklamowe typu krówki nie zmieniła się w znaczący sposób od czasów Feliksa Pomorskiego. Modyfikacji uległ natomiast ich skład. Na pierwszym miejscu na liście przeważnie znajduje się cukier, lecz w niektórych przypadkach jest on zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym, czyli syntetycznym produktem uzyskiwanym z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a następnie na syrop.

Cukierki reklamowe takie, jak krówki nie mogłyby się obyć bez mleka. Niestety, często jest ono zastępowane aromatem mlecznym lub mlekiem w proszku, które to powstaje na skutek odparowania z mleka krowiego. W czasie procesu suszenia usuwana jest zarówno woda, jak i różnego rodzaju składniki odżywcze, które znaleźć można w świeżym mleku. Współczesne krówki nie zawsze zawierają w swoim składzie masło. Znacznie częściej spotyka się tu utwardzone tłuszcze roślinne

Tags: , ,